Checklist woning voorbereiden voor de fotoreportage en inmeten


Zie deze checklist als een tip en een tool als uitgangspunt voor de fotoreportage van uw woning.

BUITENSHUIS:

◊ Geen fietsen in de voor- en achtertuin

◊ Tuin opgeruimd en onderhouden

◊ Geen grote objecten midden in de tuin zoals bijvoorbeeld een ingeklapte parasol of wasmolen

◊ Lege potten, overgebleven tegels, zakken tuinaarde, waslijnen e.d. verwijderen

◊ Balkon schoon en eventueel gezellig gemaakt

◊ Containers, kliko’s, ladders en bezems uit het zicht

◊ Geen auto’s recht voor de woning parkeren

◊ Ramen schoon

BINNEN:

◊ Defecte verlichting vervangen/repareren

◊ Schimmelende kit vervangen en schimmelplekken verwijderen

◊ Persoonlijke voorwerpen zoals foto’s, urnen en dergelijke verwijderen

◊ Prominent aanwezige religieuze voorwerpen dienen te worden verwijderd

◊ Seizoensartikelen zoals kerstversiering, oranje vlaggetjes, halloween, sinterklaas, verjaardagsbalonnen, etc. verwijderen

◊ Vensterbanken, slechts enkele woonaccessoires

◊ Hier en daar (ook in de badkamer) met beleid een plantje of bloemetje doet het altijd goed op de foto

Dode bladeren in planten verwijderen

◊ Geen afwas in het zicht, wasbakken en kranen schoonmaken. Plastic zeepflesjes, dubro, etc. uit het zicht. Dit geldt ook voor de WC-eend in het toilet.

◊ Kalk op kranen en wasbakken verwijderen

◊ Koelkasten ontdoen van magneten, tekeningen van kinderen, etc. Dit geldt niet alleen voor koelkasten.

◊ Geen sleutels of sleutelbossen in sloten

◊ Spiegels van kledingkasten, badkamer, etc. schoonmaken

◊ Huisdieren –> voerbakken, kattenbakken, etc. verwijderen. Huisdieren uit de buurt houden van het statief met de camera

◊ Geen babyboxen en/of speelgoed in de woonkamer

◊ Kapstokken hoeven niet helemaal leeg. Twee of drie nette jassen met bijvoorbeeld twee of drie paar nette schoenen in het schoenenrek maakt een entreehal compleet

◊ Tafels, dressoirs en bureaus mogen best worden gestyled. Liever een laptop of studie/leesboek op een bureau, dan een kaal bureau…Hier en daar een kaarsje/theelichtje/plantje/bloemetje in de woonkamer geven een charmant effect op de foto’s. Openhaarden mogen eventueel aan waar mogelijk.

◊ Wasmanden, vieze kleding, etc. verwijderen, ook uit de trommel

◊ Spullen op kasten en onder bedden verwijderen, er wordt vanaf heuphoogte gefotografeerd. controleer ook zelf vanaf deze hoogte de ruimte. Slaapkamers worden doorgaans vanaf de deuropening naar het raam toe gefotografeerd.

◊ Kabels, snoeren, opladers e.d. vooraf verwijderen of wegwerken

◊ Toiletten worden van ooghoogte naar de vloer gefotografeerd. Toiletbrillen omlaag en vloer en toilet schoon a.u.b.

◊ Gelieve niet vlak voor de komst van de fotograaf douchen. De badkamer dient droog, schoon en dampvrij te zijn. De badkamer mag best gestyled worden met een paar mooie handdoeken en/of baddoeken. Een plant(je) in de badkamer doet het altijd goed op de foto. Geen tandenborstels, scheermesjes, plastic shampooflessen e.d. in het zicht. Een leuk parfumflesje of andere luxe flesjes zou zeer leuk zijn voor een badkamerfoto.

◊ Verwijder overtallig meubilair. Dit geldt ook voor verhoogde babystoelen e.d.

◊ Vloeren en plafonds schoon (spinnenwebben). Gelieve een dag van tevoren te stofzuigen.

◊ De fotograaf van EstateVisuals.nl meet ook de woning in teneinde plattegronden van uw woning te maken. Alle ruimtes dienen toegankelijk te zijn en er moet van muur tot muur met een laserstraal kunnen worden gemeten. Dit geldt ook en vooral voor zolders en vlieringen.

Algemene tips en overige informatie

• Bergruimtes zoals de schuur in de tuin, trapkasten of andere vaste kasten worden normaliter niet van binnen gefotografeerd. Dit is dan de ideale plek om spullen neer te zetten die niet in de fotoreportage thuishoren. Vraag eventueel aan uw buren of hier bijvoorbeeld tijdelijk de fietsen, klikobakken etc. kunnen worden geplaatst.

• Zorg ervoor dat er geen auto het zicht op de woning belemmert. U doet er verstandig aan om vooraf uw auto voor uw eigen woning te parkeren. Dan kan tijdens het maken van de foto’s aan de voorzijde van de woning uw auto even worden weggereden.

• Wat niet op de foto mag, dient vooraf te worden verwijderd.

• Het blurren van privéfoto’s is een regelmatig onderschat intensief proces in de montage. Vooral als er 20 gezichten onherkenbaar dienen te worden gemaakt op een fotowand in de woonkamer. Als de fotowand vervolgens op 4 foto’s zichtbaar is, dan zijn dat 80 extra handelingen in de montage…

• Huisdieren –> voerbakken, kattenbakken etc. kunnen vlak voor onze komst het beste tijdelijk in het toilet worden geplaatst. Het toilet is doorgaans de laatste ruimte van de begane grond die word gefotografeerd. Huisdieren die het leuk vinden om aan het statief met camera te gaan hangen (katten, ja het gebeurt), dienen naar een andere verdieping te worden verhuisd.

• Er wordt gefotografeerd vanaf heuphoogte. Controleer elke ruimte of er geen rommel zichtbaar is onder bedden, banken, salontafels, bovenop kasten etc.

• Onderschat tijdens de voorbereiding niet hoe belangrijk een goede fotopresentatie kan zijn voor de verkoop en de uiteindelijke verkoopprijs van uw woning. De fotograaf van EstateVisuals.nl wil zich volledig focussen op het maken van de foto’s.

• Als u niet weet waar u bepaalde spullen moet laten, zet dit dan zoveel mogelijk in één ruimte. Die ruimte wordt dan als laatste gefotografeerd. Eén ruimte is sneller leeggemaakt, dan dat er tijdens de shoot constant allerlei spullen heen en weer worden geschoven.

• Volgorde fotograferen: 1. begane grond (toilet als laatste), 2. buiten (voor en achter), 3. eerste verdieping, etc.

• De fotograaf meet meestal ook de woning in. Het team van EstateVisuals.nl maakt uiteindelijk de plattegronden van uw woning. Deze plattegronden worden ook ingericht. De inrichting wordt niet en kan niet (dit geldt vooral voor keukens)  één op één overgenomen in de uiteindelijke presentatie. Er zal doorgaans een alternatieve inrichting worden getoond.

• Tijdens slecht weer kan er uitstekend worden gefotografeerd! Bijna alle foto’s onderaan deze pagina zijn tijdens slecht en of bewolkt weer gefotografeerd.

• De financiële afhandeling van de vastgoedpresentatie is tussen u en de makelaar.

• Van de makelaar ontvangt u uiteindelijk de complete presentatie van uw woning.

• Succes met de voorbereiding! Mocht u onverhoopt toch nog vragen hebben dan kunt u ten alle tijden contact opnemen met de fotograaf.

• KLIK HIER VOOR DE PRINTVRIENDELIJKE VERSIE VAN DEZE CHECKLIST

• KLIK HIER OM DE PDF TE DOWNLOADEN

• Voorbeeldfoto’s van een goede presentatie vindt u direct onder deze tekst.